Assalamualaikum , dan selamat datang ke dapur Amoii !
okay , tadi aku masak Laksa ! laksa kedah :D hohoo.Alhamdulillah , sedap ugakk ,nyummi,
lepas tu ,bagi lh kat jejiran tetangga sikit en , sebab buat banyak :D
Okay aku nak share lah ngan korang ,
kalau rajin leh buat ,
mane tahu korang buat lagi sebab dari aku en :D
OKAY , STEP 1 !
sediakan bahan :
- Bawang besar (7biji dikupas)
- Bawang Merah (8 biji dikupas)* kalau macam nak masak untuk ramai orang / kalau nak masak untuk 2 3 orang tu , sikit je lah ok *
- cili kering
- daun selom,daun senehom *entah betul ke idok aku taip , hehe *
- ikan sardin atau kembung dalam sekilo(siang ikan itu)
- asam keping
- bunga kantan *tapi aku masak takletak bunga kantan ,sebab aku tak suka*
Cili kering,bawang besar dan bawang merah tadi dipotong besar , untuk Dikisar ,
campurkan semua semua (cili kering dan bawang untuk dikisar,kalau nak asing pun boleh, sebab takut takmuat dalan bland tu nanti) kisar sampai halus tau :)
selesai kisar , bawang dan cili kering , lihat gambar :
Kemudian , ambil ikan sardin yang telah di siang tadi , rebus semua ikan ikan itu kedalam periuk , air rebus tu , letak lah bebanyak sikit , untuk dibuat kuah nanti , setelah ikan sudah direbus , ambil ikan itu dan asing kan isi daan tulang sperti gambar ini :)
isi ikan
tulang ikan
Kemudian, setelah siap diasingkan isi ikan dan tulang ikan tu,
Ambil kesemua tulang tulang ikan itu dan letak sedikit air untuk dikisar sehingga halus ,
Selesai kisar.
ambil
tapis ,dan tapis kan tulang ikan yg dikisar tadi kedalam mangkuk
besar,ambil kuah stok ikan yang direbus tadi tu ,Tapis berulang kali
sehingga tidak ada tulang ,
Kemudian
isi ikan tadi pun dikisar halus , kemudian campur kedalam mangkuk besar
yg berisi air ikan yang ditapis tadi tu , kemudian , tapis kesemua air
ikan yg dikisar tadi kedalam periuk besar , kemudia . rebus seperti
gambar dibawah :
Kemudian ..campurkan cili kering dan bawang yang dikisar tadi tu kedalam kuah ikan seperti ini yeaa :
Dah campur , rebus sehingga mendidih ,
Sesudah
mendidih , masukkan asam keping (asam gelugur) dalam 2,3,4 keping
.garam secukup rasa .dan belacan sedikit .agak agak lahh , hihii .kalau
boleh belacan tu bakar dulu okeng .
oh , ajinomoto and bunga kantan sy mmg tak masuk , tapi kalau korang nak masukkan boleh , ikut citarasa memasing :)
dah secukup rasa kuah laksa tu tadi , masuk daun senehom , ni tengok gambar ni :
dah masukkan . kacau kacau . dan biar dia mendidih sekali lagi .
dah mendidih masak semua , tutup api dapur,
Selesai membuat kuah laksa ,
Kemudian
, rebus laksa pulak , sehingga ia lembut , kalau korang nak laksa
kental ke , boleh juga , aku suka yang kental ,hee :D
okay , sesambil tunggu laksa masak .
potong bahan bahan untuk dimakan dalam laksa nanti ,
Sediakan :
- Timun
- bawang besar
- cili melaka
- salad
- daun selom (ulam)
- limau purut atau kasturi (dipotong)
- Telur rebus
- Nenas
berbalik kepada laksa yg direbus, sesudah masak laksa itu dah lembut apa semua lah , tapis dan cuci laksa itu , dan hidang kan ,
dah siap , nie lah hasil nya :D
lAKSA KEDAH BY NOOR ALIYAH
Alaaa , gambar terbalik . takpelahkann . hee :D
OKAY.selamat mencuba , sila tinggalkan komen anda :D
Assalamualaikum .
Assalamualaikum .
AYAM GORENG BEREMPAH BY ME
Assalamualaikum dan selamat tengahhari :)
disini aku nak share ape yang aku masak semalam ,
semalam aku masak ayam goreng berempah ,
alhamdulillah , jadi jugak , sedap:D
okay , nak resepi ?
aku bagi k :D
Sediakan :
- Serai - 2 atau 3 batang (Dihiris seperti gambar dibawah)
- bawang besar (1biji)/bawang merah (2,3 macamtu)*tapi aku guna bawang besar terus*
- bawang putih - 1 labu atau 1/2 labu
- Halia setengah
1) Dah di potong
step ke dua , kesemua bahan tadi dicampur dan dikisar sehingga halus , lihat gambar tersebut :
kesemua bahan tadi yang telah dikisar halus
Kemudian Campur dengan bahan tersebut :
- Rempah kari ayam ( ikut korang lah nak guna babas ke , cap apa ke )
- Garam 1 sudu *kalau macam aku, aku agak agak aje*
- kicap
- cili bo sikit
- kunyit
- lada hitam , lada putih ,*tapi aku masuk lada putih aje , hehe*
Selesai campur kesemua tu ke dalam ayam Gaulkan ayam tersebut , seperti gambar tersebut :-
selesai semua tu, kita panaskan minyak dalam kuali , dah panas minyak tu , haa , letak lah ayam tu , goreng macam aku buat ni , hahaa , korang pun tahu , saja tunjuk haa :
Api dapur tu jangan terlalu kuat k,sebab nanti takut tak masak isi ayam tu
ini bukan hangit , tapi disebabkan kite letak kicap tadi kan , huhu .
Dah siap AYAM GORENG BEREMPAH bY Noor Aliyah
SELAMAT MENCUBA KAWAN KAWAN :)
No comments:
Post a Comment