Followers

Saturday, 29 June 2013

happy bufday to me !

Assalamualaikum .
alhamdulillah , sy masih bernyawa pada hari ini .
baru balik dari kenduri baca yassin and tahlil utk ramadhan ni.
Tanggal 29June2013 adalah hari ulang tahun kelahiran ku ,
aku bersyukur kerana masih diberi peluang :)
takde celebrate atau upacara baling tepung atau nasi basi , hahaha .
just berdoa . aku bersyukur sangat Ya Allah .
yang penting kekawan aku wish kat aku ,
yang mana tak wish tu , aku faham , dorg lupa lah tuh , hikhik .
merajuk ngn  dorg 1minit , hehee .
Hadiah ? alahh , takpayah hehadiah bagai ,wish and doa dari korang pun dah cukup..
haihh , ada kawan aku sorang ni , kawan lelaki lah , nama dia ? hehe.Adalah .secrett , tp aku suka dia sebagai kawan lah , suka yg macam mana ek , hehe , dia pandai buat kek , memang aku teruja , kata nak buat kek hari jadi aku , takpun , tahu lah jauh . eeii . nak tuntut nantii . dah lah bufday aku pun dia tak wish , eeii . plusplus merajuk gila ngn dia . hummm>< sedihh sedihh . dah lahh , semakin aku nak lupa dia , semakin aku ingat , semakin dia dtg , hurghh . and aku harap dia bahagia . aku senang berkawan dengannya :) ramai jugak lah kawan aku . yang bebetul salu ada dengan aku ? takramai , sorg dua je . Aiman . BFF aku dunia akhirat . dia sakit :( kisah nhidup dia ? kesian dia . macam mana lah dia lalui kan . haihh . takpelah , aku doakan agar dia bahagia and dipanjangkan umur , dan terus jadi bff aku selamanyaaa dan impian dia nak berkahwin dengan si adik angkat aku tu tercapai , in shaa Allah . peace ! hehe .
Ramadhan nak dekt dah ,in shaa Allah ,kita bertemu lagi ramadhan tahun ni :)
yayy , taksabar tunggu adik adik , makcik and abg aku balik kampung , rindu teramat . hmm :) xcted! hehe . and aku rindukan aisha jugak , adik angkat aku . yg kini berada di uitm arau perlis , nurullll cepat balikk , huaaaaa :( rindu gila wehh . hee .ok lahh .tu je lah aku nak share . babaii .Assalamualaikum

Wednesday, 26 June 2013

Assalamualaikum , selamat hari rabu .
Alhamdulillah hari ni hujan :)
in shaa Allah , mungkin jerebu akan kurang ,
ramai yang marahkan indonesia sebab dorg negara kita dilanda jerebu ,
Hmm , dalam hal ni , kita tak boleh lah nak salahkan sesiapa okeng ?
semua ni Kuasa Allah :)
kita tak boleh nak marah k ?
perbanyakkan doa dan solat hajat .
agar negara kita selamat dan dijauhi segala penyakit ,
ya , memang manusia yang hidup pasti akan mati,
tapi kita mencegah ,kita nak hidup lagi . nak mengumpul amalan ,
sebab . amalan kita masih tak cukup kan ?
ohyer , jerebu dah sampai ke perak , kat manjung paling tinggi lah jerebu .
kat kampung aku ni sesikit je , tp ramai orang memakai mask. aku je tak, hekhek.
ohyer , aku baru je balik dari kuala kangsar semalam *rumah mak aku* hmm , aku taknak balik sebenarnya .aku sedih ah , sedih sangat , tapi tanak layan sangat sedih tu. humm , ape yang aku mampu buat ialah berdoa agar Allah lindungi mak dan adik aku. aku sayang sangat kat dorang , aku sayang keluarga aku , aku kalau boleh nak duduk lagi ngan mak aku .rindu lahh , rindu kucing , rindu adik .hermm , sunyi lahh :(yang best tggal kat umah mak aku , hehari leh makan masakan dia , aku ? haha . nak harapkan aku masak , kene ade mood ahh . automatik kalau tinggal kat umah mak aku , aku jadi pemalas giler , ekeke . asyik buli gemok ajer , ekeke .sebab aku manja kot ngan mak aku , hikhikk , sebab tu malas nak wat kje umah , tapi . takde l;ah sampai tak buat kan ? sekali sekala tu ade lah jugak kan , haa . ade jugak wat keje , hehekk . aku rasa hari ni tak larat ajer . hm ,mengantuk . rasa macam lemah sangat . hmm,taksabar nak tunggu bulan ramadhan :) nanti makcik , adik and abg balik , yayy . rindu lah kat gluna and the geng . alaa , budak 5ekor yg cecomel tu , huhu . rindu nya kat kedah . bila dah balik kedah . rindu perak . haa . gitu lah manusia , ok lah . kepada kawan kawan , musim jerebu ni . tolong jaga diri , jaga kesihtan k ? and jaga kebersihan.okay . Assalamualaikum semua ^^

Sunday, 16 June 2013

Selamat Hari Abah !

Assalamualaikumcantik dan kacak ,
haa , disini aku nak ucaokan selamat hari bapa kepada ayah ayah kat Malaysia ni!
huhuu,
korang bagi hadiah ape kat ayah korang ?
mesti ade buat kejutan kan kan ?
hehe..
aku ? aku .. aku sedekahkan Al-fatihah je kat abah aku.
and mendoakan agar dia aman disana :)
abah dah tinggalkan kami sejak 3tahun lepas .
pemergian dia amat mengejutkan.
yang paling sedih sekali ,
aku adik and abg tak sempat jumpa abah :(
yeaa , doaku pada abah tidak pernah putus ,
abah aku meninggal sebab sakit asma ,
sedih ni hanya Allah je yang Maha Mengetahui .
huarghhhhh ><
aku taknak cerita banyak lah ,
tapi abah aku seorang yg baik hati :)
kepada korang yang masih ada ayah , dan ibu .
tolonglah hargai mereka .
hormat dan cakap lah dengan lemah lembutnya , okay ?
mereka marah bukan mereka taksayang , bukan mereka benci,
Tapi, dorang nak anak anak dorang jadi orang yang berguna. berjaya , dan menjadi soleh dan solehah ,ibu bapa mana yang taksayang kan anak , betul tak ?
huhuu . seorang ibu/ayah mampu menjaga 10 anak , tapi belum tentu 10 orang anak itu mampu menjaga ibu ayah mereka ,
ingat , jadi lah anak yang baik , jangan derhaka .
Anak Derhaka tidak masuk syurga , Nauzubillah , semoga kita tidak tergolong daripada golongan itu , keep calm and jadi soleh dan solehah :)


Assalamualaikum dan selamat pagi , pagi lagi ke ?
huhuu..
tak ada apa apa yang nak dicerita ,
aku rindukan adik adik aku , makcik aku , mak aku ..
hmmm , bosan lah duduk rumah ,
sebab tu aku salu kuar ,
taklah bosan sangat ,
duduk rumah , online , tgk tv ,
kekadang tlg opah tanam bunga , huhu .. cabut rumput ,
malam pulak , lagi lah  bosann .
ohye , aku baru balik dari pekan ngn opah aku ,pergi beli barang ,
semalam text dgn adik aku,katanya makcik demam campak :(
Dah berjangkit dengan sape le pulak ,
aku doakan semoga makcik aku cepat sembuh ,
makcik aku kan kuat and tabah orang nye ,
hihii :D
hmm, aku ingat nak kerje duduk kat kampung ni ,
tapi tapi.. ase malas pulak , haha.
nanti nak g umah mak . yayy !
yeaaa , dudukk rumah makan makan makan kerje aku , wahahaha ,
pastu main dengan haziq yg comell comel tu , dengan putih , nak tahu putih tu sape ?
HAHA.. anak lembu tokcik aku ah ..kalau kita sua tangan kita , nanti dia jilat ah , huahuaahahaha , ase geli kott ,teringat mase dulu kekecik , naik atas lembu tokcik , bg makan . huhuu . best gak , best sebenarnya duduk kampung ni ,
jiwa tenang sangat . aku bersyukur :) okay lah . nak g masak :D
Nanti kite share eh nak masak apa , boleh tengok kat dapur kite k , peace yaw ,
okay , assalamualaikum .

Friday, 14 June 2013

ketagih shopping online ~

Assalamualaikum dan hai semua ,
sihat ?
alhamdulillah,
Allah masih berikan peluang kita untuk hidup.
hidup untuk apa ?
Untuk mencari keredhaanNya ,dan memperbaiki diri kita agar menjadi manusia yang berguna, dan mengumpul bekalan ,amalan didunia untuk dibawa ke akhirat kelak :)
Ececehh , ceramah lah pulak aku ni ,
yapp , untuk diri aku sendiri jugak ,
Jangan pernah penat untuk melakukan ibadah , inshaaALLAH. Kelak nanti kita jugak yang senang , bersusah dulu , bersenang kemudia kan ? ekeke.
ok , aku nak story sikit ah ,
aku ade masalah act , hmmm .
ape masalah aku ?
hmmm , masalah aku ialahh , aku ni kaki shopping ,
arghh . suka buang duit untuk beli itu ini , hmmm.
aku nak elakkan , tapi . Ya Allah . susah susahh ,
pantang tgk benda cantik ><
acano ni ? hmmm .
duit dalam simpanan tgal bpe ratus aje , oh tidak ,
habislah kalau makcik aku tanya , mana yang bebanyak tu ?
aku nak jawab apa ? aiyarkkk .
aku takleh ahh , tengok baju , dress and tudung cecantik ni ,
tambah lagi , sejak ada Instagram tuh ,
hohoo , ramai shop shop follow aku ,amboiii , mmg nak menghabis kan duit aku ni.
Agagagagagagaaga , Jauhkanlah aku dari semua tu ..kekadang rasa macam bersalah pulak , haih .
and last lah kot aku nk beli online niee ><
bukan ape , aku jadi ketagih nak beli online , bahaya jugak camni , haihh .
aku dah mula peningggg . arghhhhhh .
seeloknya kita Jauhkanlah dari sifat membazir ni , tak elok sebenarnya , korang pun tahu kann , lepas dah beli , baru nyesal , walaupun barang tu cantik and kita puas hati , hmm. membazir tu amalan syaitan , jauhkanlah :( okayy *ketuk kepala sendiri* ok assalamualaikum

Tuesday, 4 June 2013

Ingat Mati

Assalamualaikum dan selamat petang , okay hari ni aku nak story sikit lah..
sikit je tak banyakk okay , hahaaa.
okay malam tadi aku mimpi kiamat esok .
Ya Allah..nak tahu macam mana ?
darat ni , bumi yang kite pijak ni terbelah , aku dan keluarga bertawakal.
and dalam mimpi tu, aku tahu kejap lagi aku akan mati.
dan macam mana rasa mati itu.
MasyaAllah ,
aku mase dalam mimpi tu , aku kata , Ya Allah . adakah ini mimpi . mimpi ke .
aku hanya berserah kepada yang Maha Kuasa ..
aku tak ingat lagi , sebab mimpi tu samar samar .
itu baru dalam mimpi . tak tahu lagi kalau kiamat bebetul ,
Subhanallah . wallahualam .
apakah maksud mimpi itu ? :(
aku akan bersedia untuk mati kalau amalanku sudah cukup.
amalan aku tak cukup lagi,
aku hanya hamba yang selalu leka , lalai ..
ya, aku selalu fikir pasal mati,
aku salu fikir , macam mana rasanya mati.
semua orang takut mati kan ?
kalau boleh , semua orang nak jauh dari mati.
tapi, percayalah . kalau korang mendekati mati , and memahami baca tentang kematian , subhanallah ..hidup kita ni jadi tenang . serius ,
aku ada baca buku tentang kematian ni,
takut jugak kan , bila aku baca ..faham , and dah masuk dah dalam tu . serius ah , aku tak rasa macam takut , aku rasa bersedia untuk mati,aku rasa tenang, tapi .. bila dah lelama tinggal buku tu ,lama tak baca , Hampeh ,
perasaan takut tu ada woiii .
tapi tu lah , kite kene jugak belajar bersedia untuk mati .
cikgu aku pernah kata , adakah awak semua dah sedia untuk mati ?
kita nak jawab apa ? DIAM ' dan cikgu aku kata ,
kita sepatutnya , haruslah bersedia untuk mati , sebab apa ?
sebabnyaa . mati tu bebila masa pun kita boleh mati , tahu ? tak kire tempat atau masa , kalau Allah kata " Hang mati esok petang " haa . mati jugak le esok petangnye,
lain pula pendapat ulama ulama ni, kekadang orang tu ditetapkan mati hari ni , disebabkan sikap nya yang suka memaafkan orang.baik hati .Allah menyuruh malaikat tunda hari kematian seseorang itu ,contoh: umur orang tu 20 tahun , tunda 30 tahun hari kematian dia ,Subhanallah, ini yang aku dengar dari para ustaz dan ustazah yer ,huhuu ,
tapi tak semua orang dapat bonus macam tu kan ?
bukan susah nak buat baik ,cuma kehendak kita nak pilih jalan mana .kann ?
hmm , okay lah , wei. kalau ada yang salah aku cakap ni , habaq lah kat aku , k ?
komen komen . orait ?
okay , assalamualaikum :)

Saturday, 1 June 2013

sembang sembang kosong

Assalamualaikum, dan hai semua :)
banyak nya kenduri yang saya kena pergi ,
eh ?
saya saya pulak , tak gengster argh , kihkih.
hihii, minggu depan kenduri rumah kawan dia kahwin , ramai betul kawan awok dah kahwin,
alhamdulillah,
dorang sudah menemui jodoh mereka ,
aku turut gembira :)
aku bila lagi ?
hahaaa..
tunggu ;lah , biar cukup ilmu dulu , kann ?
aku pun masih muda .
taksesuai kot nak berumah tangga ,
eh ? asal lah aku asyik update pasal kahwin ni ?mana tak nya ,
aku ni asyik g kenduri kekawan lah , kezen lah , hehe .
saje ah kann nak ceciter ,
korang rasa masuk akal ke ?
argh biarlah .:/
act aku dalam proses nak berubah , inshaaAllah .
semoga segala urusan aku dipermudahkan :)
lantaklah orang nak kata apa , hurmm .
semalam g kenduri ..nak tahu ? ada orang kata aku ni mcm muka artis , kah kah .
orang tu sebenarnya rabun ,ataupun dia perli aku ? hahaaa , yelahh biasa lah tu kann ? aku kann  ,kalau orang puji aku , aku tahu tu bebetul ikhlas atau tak.
nak tahu ? orang tu kata aku macam muka zizan raja lawak . ngek ke ape ?
hahahaahahaa , aku dah lah tak minat langsung zizangg tuh .
boleh pulak dia kata lagu tu , haish .
ini sudah melampau .muka aku sikit punya ayu lah , boleh kata macam zizang tuh , aiyoyooo . dah abaikan .
dalam pada masa yang sama , tuan rumah semalam berkata kepadaku ,cehh , ayatt . dia kata ada orang berkenan kat aku , lepas tu tuan rumah tu nak bergambar dengan aku, sambil tu dia cakap nak bergambar dengan anak menantu . Japp jap , yang berkenan kat aku tu anak dia ke ? haishh .jangan lahh ,
aku taknak kahwin sepupu sepapat niee , ekekeke , rebe nya aku . tahu rebe tu apa ? tak tahu ? nak tahu ? teka sendirik :p bahasa orang perak tuh :D
hurmm , aku kan , kalau nak kahwin , nak kahwin dengan orang jejauh . bak kata cikgu aku , kahwin lah dengan orang yang jauh negerinya, negeri yang mana kita tak pernah pergi ,haishh . bagus jugak cikgu aku ni mengajor , aku teringin nak g kelantan , tapii , family aku pulak tak suka orang kelantan , susah jugak , hurmm.
orang kelantan tak semua hape hape kan ? tapi , haish , biarlah .
kite cari orang johor lah ,. kahkahh . sapee ek ? aku pun tak tahu .
sesenang cari orang sama kepala dengan aku , ho ? Hahahaa , dah merepek kan ?
buang mase je citer pasal semua tu . jodoh tu yang datang cari kita ,
takperlu risau ok sesayang semua ? kalau takde jodoh kat dunia ni , mungkin kat akhirat , di syurga nanti . nak masuk syurga tak ? mestilah nak kan ? so ikut lah perintah-NYA :) ,ohyer, semalam mak aku balik kuala kangsar dah :(
aku rasa nak nangis je masa bawak moto :(
sdih sangat semalam ,
alhamdulillah, mak aku selamat sampai ke kuala kangsar :)
bilalah aku nak g kuala , argh .
rindu gemok , gemok tu kucing kesayangan adik lelaki aku, gemok sungguh wei .
geram aku tengoknye , ekeke . okaylah , kalau ada salah silap aku cakap . tolong maafkan yea ?
aku hanyalah manusia biasa yang sering melakukan kesilapan dan dosa :,)
sampai sini je lah yer ?
Assalamualaikum ,