Followers

Monday, 7 November 2016

RINDU

Assalamualaikum ..
hello3 .. wahhh lama gilaa lahh tak hapdetttt blog ni ! rinduuuu pulakkkk nak hapdet . ekekke ..
sekarang dah 8/11/2016 ...
7 bulan tak hapdet blog ..
7 bulan jugak aidil di negara org .
sekejap dah 7 bulan ..
lepas tu .. tuptup dah tahun depan .. 2017 ..

tahun depan bulan 5 kata nya dia balik kejap .. Ya Allah .. tak sabar rasanya nk tunggu dia balik ..
semoga urusan dia dipermudahkan ..

kejap rasanya dah hujung tahun .. tahun depan umur dah meningkat .. tapii simpanan apa takbuat lagi . aiyoooo ... gi mana ni sihhhh .. aku ni dah lah boros .. tp skrg kurang sikit da kut . kuikuikui ..

so korang apa khabar ? sihat ke .. rinduuuuu takk hahaha .. tah lahh .. sapa laa nak baca blog guaaa nii .. aku update pun saja2 .. tahu mmg takde org jenguk pun .. tp saja nk share dgn si chibi ni ... luang masa lapang .. bosan2 kann ..

okaylah . nanti sembang2 lagi ..

nak layan perasaan sat .
sbb tgh rindu ..

Sunday, 1 May 2016

2 MAY 2016

2 MAY 2016 hari ini ... tarikh dimana gagak akan pergi jauh dari aku ...
30 APRIL2016  kitorang last jumpa , berat hati nak tgk dia pergi .. tapi demi kerja dan masa depan dia jugak .. aku pun takboleh nak halang ... gagak pergi ke Australia lebih kurang 2 atau 3 tahun .. taktahu lahh .. tp bagi aku lama :( mcm 3juta tahun ... hihi ..memang aku suka overacting .. sebab aku tak suka perpisahan .. waaaa :( jarak jauhh yg sangat2 jauhh .. kalau setakat kt KL ke takpe lahh kann .. aku ok jee .. walaupun susah jumpa .. tapi , Australia jauh kut .. hmmm .. takpe2 .. doakan terbaik untuk dia .. semoga dia selamat sampai ..semoga Allah permudahkan segala urusan dia .. dan aku sentiasa doa utk kau gagak .. kalau laa kau tahu apa dalam isi hati aku ni .. hmm .. perkataan yang takpernah aku ungkap pada dia .. sampai terbawak dalam mimpi .. dalam mimpi punn okay lahh .. haha .. hanya Allah mengetahui ..

memang , memang aku sangat sedih .. sangat sedih ... tapi takkan nak pi menangihh meraungg kat dia kan hahahaa .. tak gunaa dan memalukan .. bila aku sedihh .. mestilah kita nangis kann .. sape pun camtuu . maalah nyaaa . aku punya sedih nii .. over actinggg .. sakit dia sampaii dalam .. berat aku nak tanggung .. aku istighfar .. aku tak boleh mcm ni .. aku kau kita ada Allah .. semoga kita tak lupa pada Allah .. cinta Pencipta Cinta , Barulah cinta peminjam cinta .. sekarang ,, jgn pikiaq sgt soal cinta ka jodoh kaa .. skrg pikiaqq mcm mana nak kumpui duit .. klau cinta ada .. kewangan takdak mcm mana ? duit bukan segala galanya , tp segala galanya memerlukan duit ..

Dan aku akan berusaha utk mengumpul duit utk masa depan .. jangan lupa doa , usaha , ikhtiar , tawakal ..

sekian,
Ciklia

Tuesday, 16 February 2016

17/2/2016

Assalamualaikum ... korangggg .. alhamdulillah.. syukur kepada Allah .. Allah beri kita nafas untuk bernyawa pada 2016 ! alhamdulillah .. dan lia pun lama tak hapdettt chibii nii .. sbb bz tak sempat nak buka .. sian kene tinggal lamaaaa .

ok korang , pernah dengar tak JANNALAWWA ? haaa .. lia senanyaa dah pakaii lamaaaaa dah .. lia juga salah satu Agen sah jannalawwa !kalau nk tahu lebih lanjut ttg produk Pati ibu putih by Jannalawwa nii  korang boleh follow instagram @whiteliatrading dan personal ig lia @ciklilia .. nak bersembang pasal jamu ke .. kecantikkan dalaman .. masalah2 yg org perempuan selalu alami .. boleh whatsapp lia di  -0134982549 -


ohye , lia ade nak share beberapa video  produk jannalawwa yg lia uploud di utube !






Friday, 13 November 2015

Assalamualaikum , wahhh . lama gilaa weii tak hapdet my chibi nii . dah berhabukkkk . fuh fuh fuhh .. semua ada sihat kaa ? lia bz sikit .. dan ada sedikit malas nak hapdet blog nii ... sekejap ja dah hujung tahun , tahun depan umur dah meningkat , ehh .. tp aku rasa mcm tak sabar lak nk umur tua . hehekk . awat taktauuu .mungkin aku rasa umur 23 24 tu lebih matang kut .. kut lahhh . kiki.. aku sedih lahh .. hmmm .. masalah ahh aku ni .. banyak masalah .. tp aku taknak pk sgt .. nt tak pasal beruban kepala aku .. relax wat taktau ja lahh . hmmm .. korang kalau ada ig follow ah ig bisnes aku @whiteliatrading aku jual produk . mmg berkesan . tak caye meh ah try ok .. pasti takk nyesal nye . ok bai

Tuesday, 18 August 2015

Assalamualaikum , jam skrg menunjukkan pukul 1 pagi , dan aku kat ofis skrg , so nak bincang sikit pasal Syahadah , ramai yang mengucap Kalimah Syahadah , tp tahu kah kita di sebalik syahadah itu ? ya maksudnya adalah " Aku bersaksi bahawa tidak ada Tuhan selain Allah , Dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah "

Makna Syahadatain :
1) Dua Kalimah syahadah yang mempunyai dua bahagian syahadah :
 
      "  Laailaahaillallah"  (maapler takdapat nak guna tulisan arab)

2) Penafian segala bentuk Tuhan,
    kepercayaan , akidah dan penyembahan pengisbatan bahawa hanya Allah Tuhan sekalian Alam .

     "Muhammadurrasulullah" ( rumi again :D)

3) Pengakuan Kerasulan Nabi Muhammad SAW sebagai seorang rasul dan utusan Allah .

Konsep Syahadah
konsep syahadah perlu difahami dengan mendalam dan diterjemahkan ke dalam kehidupan setiap orang islam ..

Tuntutan Syahadah

1) Dibuktikan dengan menunaikan rukun islam iaitu solat lima waktu, zakat , puasa dan haji
2)Menurut segala Perintah Allah dan meningglkan segala larangan-Nya.


Fardu Syahadah ada DUA

1 = Diikrarkan dengan Lidah
2= Ditasdiqkan dengan Hati

setiap syahadah itu hendaklah diakui terutamanya bagi orang bukan islam yang baru memeluk Islam , Lidahnya hendaklah mengucap penyaksian itu sama ada dalam bahasa arab ataupun bahasanya sendiri dengan melafazkan" ashhaduallailahaillallah wa ashhaduannamuhammadarrasulullah "

Pengakuan Didalam hati terserah kepada hati mesing masing dan Allah sahaja yang mengetahui segala galanya .Islam hanya boleh mengukur yg zahir shaja , ertinya apabila seseorang itu telah mengucapkan dua klimah syahadah maka dia telah pun dianggap sebgai seorang muslim .

Enpat syarat sah syahadah

1= diketahui
2= ditasdiqkan dengan hati
3= Diikrarkan dengan Lidah
4= Diamalkan dengan Anggota ( seperti ibadah solat dan lain lain )


ohye , masa bercakap atau begurau mengenai islam atau berkaitan dengan agama islam hehati lah bila berbicara , takut terbatal Syahadah kita tu , ter murtad pulak . semoga dielakkan , Naudzubillah ..

lia share sikit dari nota syariah ..
ada salah , mohon tegur ..jika salah berbicara harap ditegur dan maafkan . sekian .. assalamualaikum ..



Saturday, 1 August 2015

2 ogos 2015
17 Syawal 1436 H

assalamualaikum ..
sekejap je dah masuk bulan Ogos ..
lia pun lama tak update kesayangan ni ..
rindu kt chibi ni ..
syiann kene tggal berbulan lamanya ..
bukan apaa ..
hari tu duk kampung , line pun mcm ciput ..
skrg lia dah mula kerjaaaaa .
kerja lia melangut ja . kuikuikui ..
skrg di ofis takde keje lg ,
so kite bermanja2 dgn chibi kite ni dulu yeaa ..

haih .. skrg dah syawal ..
selamat hari raya semuanya ye ..
dalam beberapa bulan ni banyak dugaan dtg ..mcm2 ..
sabar je lah ..

dalam hidup kita ni kita kene pilih antara dua .
baik atau jahat ..
tp manusia tak lekang wat kesalahan dan dosa ..
org kata , sekarangg susah nak cari orang baik baik .
hehe ..
orang baik tu ada .. kalau kita ni baikk .
tp kalau kita baik , dia buat taikk .
sila ltak taik atas kepala dia .
haha . gurau ...

dalam hidup ni , jangan lah kita suka aniaya org , sbb hidup kau takkan tenang .
hati kene kasi cuci sikit ..
jangan suka duk dengki ngn orang
sepanjang 22 tahun aku hidup ..
banyak dah jumpe org mcm gini .. takpalah . kita doakan terbaik utk dia .. maafkan orang .. tak rugi pun ..
biar dia sorg je lah yg sakit hati ngn kita ,, nak mengata kita apa ka , bior je ..
jangan kita berbalas maki lak .. 2 x 5 je tu . kuikui ..
tp aku jenis baran .. ade masa aku taktahan .. keluar jugak ah kata kata kesat aku ..
lepas tu nyesal . hampehh .. jgn seegan utk bermaafan semula ..
tkut nnt org tu takmaafkan kau .. jenuh nt nak cari kawan kita tu kat masyar nt .

hidup ni ,
sekali kita wat kesilapan bukan bermakna kau terus buat kesilapan ..
Tp, belajar dari kesilapan ,
baiki semula ..
kadang itu yg membuat kita matang ..

mcm aku ni , salu sgt wat silap .. kuikui ..jgn jd mcm aku .. ok ..
banyak dah pengalaman aku lalu . tak sanggup igt balikk . traumaaa .

ok . maafkan salah silap sy pada orang yg selalu sakiti tak kira lah sape pun , sbb kadang kita taktahu ade org sakit hati ngn sikap kita kan . so .. maafkan sy ek .. selamat hari rayer

Saturday, 18 April 2015


          
Bestfriend !  
nurameerahalim